Stagediscriminatie

Good Practices

Ter inspiratie zijn hier een aantal good practices en voorbeelden van interventies tegen stagediscriminatie te vinden die door diverse instellingen en andere partijen zijn ontwikkeld en geïmplementeerd. Houdt hierbij rekening met het feit dat veel interventies contextgebonden zijn.

Is er een good practice tegen stagediscriminatie die je graag op deze pagina terug zou willen zien? Neem contact op via annejet@echo-net.nl of vicky@echo-net.nl.

Handreikingen

Checklist antidiscriminatie interventies

Deze checklist van Movisie is gebaseerd op honderden wetenschappelijke peer-reviewed studies over wat werkt om discriminatie, vooroordelen en stereotypen te verminderen. Aan de hand van deze checklist kun je nagaan of het plausibel is dat jouw interventie (of de interventie van iemand anders) effectief is.

Handreiking Sociale veiligheid en melden: Overwegingen bij het opzetten van een meldpunt

Met de programma’s Regenboogsteden en Veilige Steden werken gemeenten aan het vergroten van de (sociale) veiligheid van vrouwen en lhbti+ personen. Dit doen zij bijvoorbeeld door meldpunten in te richten. Movisie en Regioplan schreven een handreiking over Veiligheid en melden, waar een routekaart in zit voor bij het inrichten van een meldpunt.

Handreiking: Aan de slag met stagediscriminatie van studenten met een functiebeperking

Om stagediscriminatie van studenten met een functiebeperking tegen te gaan en stages toegankelijk te maken voor iedereen bieden ResearchNed, ECBO en KBA Nijmegen in een handreiking handvatten, tips en tools voor scholen/instellingen en stagebedrijven.

Stappenplan voor de stagebegeleider bij melding stagediscriminatie

Dit stappenplan van de Haagse aanpak, gebaseerd op het stappenplan van ROC Nijmegen, brengt in kaart wat je als stagebegeleider of docent kunt doen bij signalen en meldingen van stagediscriminatie.

In gesprek over stagediscriminatie:
een stappenplan voor de docent

In dit stappenplan van Stichting School en Veiligheid wordt beschreven hoe je als docent of begeleider een ervaring
met discriminatie kunt bespreken met een student. Uitgangspunt is dat het gaat
over ervaren discriminatie op de stageplek. Je kunt het model ook hanteren bij
andere sociaal onveilige situaties als grensoverschrijdend gedrag of intimidatie. Hoewel het is ontwikkeld voor mbo docenten, is dit stappenplan ook relevant voor docenten in het hoger onderwijs.

 

Initiatieven van instellingen

ROC NIJMEGEN

BPV-meldwijzer

Deze BPV-meldwijzer is een voorbeelden van hoe een instelling, ROC Nijmegen, communiceert naar studenten dat melden belangrijk is en wat de meldingsprocedure is.

INHOLLAND

Campagne Haagse aanpak Gelijke Stagekansen

De campagne haagseaanpak.nl is een nieuwe stap in het Inholland-onderzoeksproject de ‘Haagse aanpak Gelijke Stagekansen’ en heeft als doel het bewustzijn en de kennis rondom het thema stagediscriminatie te vergroten. Of je nu student, docent of iemand uit het werkveld bent, op de website vind je concrete tips en ontdek je hoe ook jij kunt bijdragen in de strijd tegen stagediscriminatie.

HAAGSE HOGESCHOOL

Partner Up!-partnership bij HBO Verpleegkunde brengt stagediscriminatie in kaart

Binnen het project Partner Up! van de Haagse Hogeschool werken studenten, docenten en alumni in partnerships samen aan een voor hen relevante casus. Het Partner Up-project Stagediscriminatie brengt op deze wijze stagediscriminatie bij de HBO opleiding Verpleegkunde in kaart.

INHOLLAND

Gelijke stagekansen: Een visueel handboek

Dit handboek is het eerste resultaat van een Haagse samenwerking van onderwijsinstellingen, werkgevers, overheid en overige partners, op initiatief van Hogeschool Inholland Den Haag met het lectoraat Diversiteitsvraagstukken, de Gemeente Den Haag en ontwerpcollectief idiotes in het najaar van 2021.

Leren van de aanpak mbo

TOOLS

Aanpak stagediscriminatie voor mbo-scholen

Scholen kunnen met de Toolbox aanpak stagediscriminatie, de checklist en het stappenplan stagematching een aanpak tegen stagediscriminatie ontwikkelen. De hulpmiddelen zijn ontwikkeld in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De toepassing ervan is een van de afspraken uit het Stagepact MBO 2023-2025.

HANDELINGSPERSPECTIEF

Handelingskader bij (stage)discriminatie

IZI Solutions (IZI) heeft in opdracht van de gemeente Amsterdam en in samenwerking met MBO College Zuidoost (onderdeel van ROC van Amsterdam – Flevoland) een integrale aanpak ontwikkeld om (mogelijke)
(stage)discriminatie tegen te gaan voor alle mbo-instellingen in Amsterdam. Een onderdeel van de integrale aanpak is het denk- en handelingskader bij (stage)discriminatie. In dit handelingskader worden per fase handelingsperspectieven aangeboden vanuit het perspectief van
onderwijsprofessional en de onderwijs-organisatie.

ROC NIJMEGEN

Stappenplan voor de docent: Wat te doen bij signalen over stagediscriminatie?

Dit stappenplan is ontwikkeld door ROC Nijmegen en vormt de basis voor het stappenplan dat is ontwikkeld door de Haagse aanpak Gelijke Stagekansen. Dit stappenplan helpt docenten op weg en geeft antwoord op de vraag: ‘Wat te doen, bij signalen over stagediscriminatie?’. Naast de processtappen die je moet zetten, kun je ook zien wat je moet doen richting de begeleiding van de student.

Voor stageorganisaties

Talent is belangrijker: handleidingen en informatie over objectieve werving en selectie

Op deze pagina bundelt de Rijksoverheid tools en informatie voor recruiters, vacaturehouders, intermediairs en ondernemers over hoe objectieve werving en selectie kan helpen bij het beste talent voor de baan aannemen.