Stagediscriminatie

Tijdens de uitvoering van het werkprogramma tegen stagediscriminatie in het hoger onderwijs, kwam naar voren dat er een sterke behoefte is aan een centraal online platform waar alle beschikbare kennis, tools en uitkomsten over stagediscriminatie verzameld en gedeeld kunnen worden met relevante stakeholders. 

Op dit platform brengen we die kennis samen. Hier vind je artikelen, onderzoeken, podcasts en praktische tools die helpen bij het herkennen, begrijpen en tegengaan van stagediscriminatie. Deze middelen zijn verzameld om professionals, studenten en andere betrokkenen te ondersteunen bij het ontwikkelen van effectieve strategieën binnen hun eigen organisaties. 

We nodigen je uit om verder te verdiepen in deze onderwerpen en om de kennis en instrumenten toe te passen binnen jouw eigen context.

Definitie

“Stagediscriminatie in het hoger beroepsonderwijs verwijst naar het onrechtmatig behandelen of selecteren van studenten tijdens hun stageperiode op basis van bepaalde kenmerken, zoals geslacht, leeftijd, etniciteit, religie of andere persoonlijke eigenschappen. Dit fenomeen doet zich voor wanneer studenten tijdens (het zoeken naar) beroepsgerichte stages te maken krijgen met vooroordelen, ongelijke kansen, of zelfs uitsluiting, uitbuiting en seksueel geweld. Dit kan aanzienlijke gevolgen hebben voor hun opleiding en toekomstige carrièremogelijkheden.” 

– Dr. Naomi van Stapele, lector Inclusive Education, Haagse Hogeschool

Bron: Kick-off van het werkprogramma tegen stagediscriminatie hoger onderwijs, 26 januari 2023

Benadering

Vanuit onze benadering, geïnspireerd door het ‘liberatory consciousness framework’ van Barbara Love, willen we onderwijsprofessionals handvatten bieden om stagediscriminatie op een effectieve en duurzame manier aan te pakken. Deze vier stappen – bewustwording, contextanalyse, interventies en verantwoordelijkheid nemen – vormen de kern van onze aanpak en bieden een basis voor zowel individuele als institutionele verandering.

Dit platform en het werkprogramma wordt gecoördineerd door ECHO Expertisecentrum Diversiteitsbeleid. Het werkprogramma concretiseert de gezamenlijke ambitie van de VH (hogescholen), UNL (universiteiten), studentenorganisaties ISO en LSVb, de ministeries van OCW en SZW en werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland om de handen ineen te slaan in de aanpak tegen stagediscriminatie binnen het hoger onderwijs. Deze ambitie is omgezet tot actie nadat door eerdergenoemde organisaties in de zomer van 2022 het manifest tegen stagediscriminatie in het hoger onderwijs is ondertekend. Met het ondertekenen van het manifest spreken de organisaties gezamenlijk verantwoordelijkheid uit voor het tegengaan van stagediscriminatie, waarbij ieder op zijn eigen manier aan zet is. Door het verbinden van onderwijsinstellingen, werkgevers en studenten willen we bewustwording vergroten en concrete acties stimuleren die bijdragen aan het voorkomen van stagediscriminatie. Lees hier meer over het werkprogramma.

Heb je vragen, opmerkingen of mis je iets op dit platform? Neem contact op met Annejet (annejet@echo-net.nl) of Vicky (vicky@echo-net.nl).